Afvallen

Afvallen: maar hoe dan?

Net als zo ongeveer iedereen in mijn omgeving wil ik graag afvallen. Maar hoe dan? De deskundigen buitelen met adviezen over elkaar heen. En ze zeggen allemaal wat anders. Minder koolhydraten, minder vet, meer vet, minder vasten, meer vasten, drie keer per dag eten, zes keer per dag eten. Ik kom er niet meer uit. 

Natuurlijk begint het bij minder eten, dat lijkt me duidelijk. Maar wat mag je dan nog wel eten? Neem je magere yoghurt en magere kaas of juist de vette variant? En mag je wel of geen aardappels of rijst? En wat neem je als je een uur na zo’n gezonde salade alweer trek hebt? Een appel klinkt leuk, maar die vult natuurlijk voor geen meter.

Gratis banaan

Ik heb een tijdje de app van de Weight Watchers gebruikt. Dan krijg je punten voor alles wat je eet. Een aantal voedingsmiddelen is ‘gratis’, daar mag je dus onbeperkt van eten. Denk aan verschillende soorten groente en mager vlees. Maar ook bananen. En da’s dan weer gek, want een banaan is natuurlijk bepaald niet calorie-vrij. Behalve als je ‘m tekent.

Tussendoortjes

Ik heb dus maar mijn eigen methode bedacht om af te vallen. Ik hou in een app bij wat ik eet. En dat eten wordt niet meer kant-en-klaar thuisbezorgd, maar in de winkel gehaald en zelf gekookt. Dat scheelt natuurlijk al flink. En als ik dan toch boodschappen doe, koop ik alleen tussendoortjes die ik zelf niet lekker vind. Want ja, de rest van de familie wil natuurlijk ook wat. Als ik echt heel graag chips wil, neem ik kleine zakjes. Dat voelt toch weer wat minder slecht dan zo’n grote zak open trekken.

Snelle koolhydraten

Het blijft een strijd. Ik wil echt wel gezond eten. Maar het vet en de snelle koolhydraten blijven roepen. En ze roepen gewoon harder dan de appel vanaf de fruitschaal of de worteltjes vanuit de koelkast. Die hoor ik nou nooit.

Gooise Vrouwen

Als ik tegenwoordig wil gaan ‘zondigen’, denk ik aan Gooise Vrouwen. Volgens mij was het Cheryl Morero die het in één van de films treffend wist te formuleren: “Als het geen acht krijgt, moet je het niet eten.”