zeven zussen

Zeven zussen: ik wil meer!

Ik beken. Ik heb De zeven zussen verslonden. Alle zeven delen. Gelukkig komt er nog een achtste. Want ik zit nog met een heleboel vragen.

Laat ik het maar meteen bekennen. Ik heb Nederlands gestudeerd, maar dat heeft me er niet van weerhouden om een enorme hoeveelheid Bouquetreeksboekjes te verslinden. Er zijn tijden geweest dat ik ze met tassen vol op rommelmarkten kocht. En als ik ze uit had, was er altijd wel iemand bij wie ik ze kwijt kon. Buurvrouwen die overdag nog zeiden dat ze niet snapten dat ik die troep las, belden ’s avonds aan om te vragen of ik er nog een paar had.

Inmiddels ben ik niet meer zo van de Bouquetreeks. De aantrekkelijke man met de wilskrachtige kin is vaak zo halverwege de dertig en had gemakkelijk mijn zoon kunnen zijn. Dat maakt hem een stuk minder aantrekkelijk.

Zeven zussen

Die zeven zussen zijn een ander verhaal. Die heb ik achter elkaar gelezen. Heerlijk. De verhalen zijn vergezocht en niet echt geloofwaardig, maar dat maakt met niets uit. Ook detectives lees ik graag. Hoe meer, hoe liever. Als er een nieuwe Faye Kellerman, Lynda La Pante of Peter Robinson verschijnt, ben ik gelukkig.

Shakespeare

Soms knaagt dat. Ik zou de klassieken moeten lezen, de hoogtepunten van de wereldliteratuur. Ik heb volgens mij nog nooit iets van Shakespeare gelezen. En zo zijn er nog voorbeelden genoeg van boeken die ik zou moeten lezen. Couperus en Vestdijk heb ik tijdens mijn studie wel gelezen, maar er is nog zoveel meer…

Soms koop ik een klassieker met het vaste voornemen om die ook echt te gaan lezen. Maar meer dan voornemens zijn het nog niet geworden. Ik heb er gewoon geen zin in. Soms begin ik in zo’n klassieker, maar echt ver kom ik niet. Ik koop tijdens een bezoek aan Londen zelfs een dik boek met alle hoogtepunten van de Engelse dichtkunst. Het staat vast nog wel ergens in de kast. Geen idee waar.

In het Engels

Op dit moment lees ik het achtste deel uit de Outlander-serie. Heerlijk. De tijd voor het echte werk komt vast nog wel. Of niet. Ik koop er gewoon af en toe een om mijn geweten te sussen. Ondertussen lees ik mijn pulp. Maar dan wel in het Engels. Dan lijkt het nog wat.