Zangles voor beginners

Ik zing vals. En droom al jaren dat het niet zo is. Tijd om er wat aan te doen. Zangles gaat vast wonderen doen. Ik zie mezelf al op een groot podium staan.

Volgens Muziekschool.nl kan iedereen leren zingen. Een kwestie van een beetje techniek en veel oefenen. Dochter zingt al sinds ze klein is de sterren van de hemel. Als ze een jaar of 15 is, neemt ze zangles bij een zanglerares die er ook van overtuigd is dat iedereen kan zingen. Als dochter een keer niet kan, besluit ik de stoute schoenen aan te trekken.

De les begint met een stukje proefzingen. De docente neemt plaats achter de vleugel en ik worstel me door ‘Sound of silence’ heen. Daarna is het even stil. Tot mijn verbazing zegt ze dat het best meevalt. Ik zet verkeerd in. Ik hou vervolgens wel één toonhoogte. Jammer genoeg de verkeerde.

Toonladders

Ze is ervan overtuigd dat ze me best wat kan leren. Gebrek aan klandizie heeft ze niet, daar kan het niet aan liggen. Ik besluit dus de stap te wagen. En ga twee keer per maand aan de slag met toonladders en nog meer toonladders.

En dan gaan we aan het werk met ‘echte’ liedjes. Ik leer netjes rechtop te gaan staan, niet te veel lucht te happen, te ontspannen en meer geluid te produceren met minder effort. Ik had nooit verwacht dat ik nog eens The Rose zou zingen. Of Tears in heaven.

Vooruitgang door zangles

Iedere week neem ik de lessen op mijn telefoon op. De docente ziet echt vooruitgang en moedigt me aan om thuis te laten horen wat ik allemaal geleerd heb. Maar de familie bedankt vriendelijk voor de eer. Ik snap het wel. Zelf luister ik ook niet terug.

Popkoor

Uiteindelijk is er één nummer dat ik helemaal zuiver tot een goed einde weet te brengen: Only You van The Flying Pickets. Ik zing het met microfoon van het begin tot het einde en dat blijkt het hoogst haalbare. De lerares geeft nog aan dat ik best in een koor zou kunnen zingen. Daar zou ik best een goede inbreng kunnen hebben. Ik krijg visioenen van een popkoor met vrolijke dames met korte pittige kapsels. Ik geloof niet dat het iets voor me is.

Nieuwe hobby

Ik bedank de lerares en vertrek voor de laatste keer. Dat podium gaat er niet komen. Of toch. Een paar maanden later worden op het werk liefhebbers gevraagd voor het kerstkoor. Ik geef me op en zing op het kerstfeest vol overgave mee met Rudolf the rednosed raindeer. En dan wordt het tijd voor een nieuwe hobby. Iets met dansen ofzo. Of tekenen.