Verkopen tijdens lockdown

Succesvol kleding verkopen tijdens lockdown

We zitten met onze dertiende maand in de maag door de lockdown en de kledingwinkels zitten met rekken vol die ze niet kwijt kunnen. Natuurlijk kun je online shoppen, maar dat is lang zo leuk niet als lekker naar de winkel. Bij Jannekee in Dronten hebben ze iets briljants bedacht: een live verkoop via Facebook en Instagram.

Het is verbluffend simpel en verrassend leuk. Twee dames die er duidelijk plezier in hebben, laten voor de camera kledingstukken zien. En houden daarbij een vel papier met een code en een maat omhoog. Wie het eerst Verkocht .. de code… de maat.. stuurt via de reactie-mogelijkheid mag het kopen. Omdat de kleren leuk afgeprijsd zijn, wil natuurlijk iedereen dat.

Meteen nadat je als winnaar uit de bus komt, krijg je een bericht via Facebook of Instagram met een betaalmogelijkheid. En woon je niet in Dronten, dan laat je de kleding voor 4,95 opsturen.

Instagram en Facebook

Sommige kledingstukken hadden wel tien keer verkocht kunnen worden. Andere duren wat langer, maar uiteindelijk  worden ze bijna allemaal verkocht. Het gaat soms even mis omdat het geluid wegvalt of omdat Facebook en Instagram niet helemaal gelijklopen, maar dat heeft ook wel z’n charme. En soms denk je dat je iets gekocht hebt, maar komt er toch geen bericht. Dan heb je toch niet gewonnen. Niets aan te doen. Scheelt weer geld. En ik had me toch voorgenomen om minder te kopen.

Slangenprint

Ik beken: ik heb drie avonden geamuseerd zitten kijken. En had bijna een blouse met een slangenprint gekocht. Wie mij een beetje kent, weet dat ik die de komende dertig jaar niet ga aantrekken. Maar het systeem maakt hebberig. En ik wil nu eenmaal altijd winnen. Gelukkig was ik te laat. Het is me wel gelukt om voor 12 euro een leuke blouse te kopen. Ik moet ‘m nog krijgen, maar ben nu al blij.

Flinke omzet

Karen Verheul van Jannekee is blij verrast door het succes. “Een handig familielid heeft het berichten- en betaal ingericht. We hebben het nu drie avonden gedaan en we hebben flink verkocht. Overdag pakken we me onze medewerkers de bestellingen in. Het is leuk dat er zoveel mensen naar de winkel komen om ze op te halen.”

In januari gaan ze het vaker doen. En dan niet alleen met afgeprijsde kleding, maar ook met de nieuwe collectie. Ik ga zeker kijken. Omdat ze het zo leuk doen, vergeef ik ze zelfs de verkleinwoordjes.